Overnachten in je camper

geplaatst in: Tips & Tricks | 0

‘Camperen’ is geweldig en je hebt veel vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Maar hou er rekening mee dat je niet overal in je camper kunt overnachten. Waar moet je rekening mee houden, en aan welke regels moet je je houden?

Er is een onderscheid te maken tussen kamperen en parkeren. Je rijdt immers in een ‘personenauto’ die je mag parkeren in een parkeervak. Ga je echter een luifel uitdraaien of de stoelen buiten zetten dan ben je niet langer aan het parkeren maar dan is dat ‘kampeergedrag’ en ben je aan het kamperen. Op veel aangewezen camperplaatsen is kampeergedrag niet toegestaan.

In Nederland is het over het algemeen niet toegestaan in je camper te overnachten op de openbare weg. Dat is wettelijk nogal raar geregeld in Nederland, dit is niet landelijk vastgelegd maar in de plaatselijke APV van de gemeente. In vrijwel alle gemeenten in Nederland is overnachten op de openbare weg niet toegestaan, met uitzondering van de aangewezen camperplaatsen, als die er zijn. Er zijn echter ook gemeenten die deze beperking hebben geschrapt, daar is het toegestaan om te overnachten in je camper zolang je volgens de regels parkeert en geen kampeergedrag vertoont.

In het buitenland gaat het er vaak soepeler aan toe. In de meeste Europese landen is het toegestaan te overnachten in je camper op de openbare weg. Soms zijn er beperkingen, zo mag je vaak niet in nationale parken overnachten of direct aan de kust.

Over het algemeen geldt: zorg dat je niemand tot last bent en laat geen rommel achter. En als je de luifel uit wilt draaien en buiten wilt zitten kijk dan of de plaatselijke camping een optie is.