Tips voor beginners: water

geplaatst in: Tips & Tricks | 0

Ga je voor het eerst op pad met een camper? Net een camper gekocht of gehuurd? Dan komt er veel op je af. We hebben hier wat zaken op een rij gezet om je op weg te helpen.

Water vullen

Sanizuil

Het drinkwater van je camper is iets waar je hygienisch mee om moet gaan. Daarom is het altijd zaak om schoon te werk te gaan. Ga je water vullen bij een servicestation (of ‘sanizuil’) op een camping of camperplaats, dan is het zaak om goed te kijken welke kraan je gebruikt. Er zijn namelijk vaak twee kranen te vinden: een kraan voor het drinkwater, maar vaak ook een kraan om het toilet mee te spoelen. Die laatste wil je niet gebruiken om je drinkwatertank mee te vullen, de reden mag duidelijk zijn.

Kijk dus even goed welke kranen je aantreft en of er is aangegeven welke kraan je waarvoor kunt gebruiken. Soms hangt er aan de drinkwaterkraan een lange slang en aan de spoelkraan een kort slangetje. Vaak is de spoelkraan gratis en moet je betalen voor drinkwater. Wij gebruiken altijd het liefst onze eigen drinkwaterslang omdat we niet weten wat anderen met de slang hebben gedaan die er al hangt. We hebben daaorm altijd een ‘Gardena’ aansluiting bij ons die je op een kraan kunt draaien, en waar je de eigen slang aan kunt klikken.

Vervolgens even de slang goed doorspoelen voor je de tank vult. Werk altijd hygienisch, maak de kraan van te voren even schoon en laat je slang nooit op de grond liggen. Ook handig: een ‘waterdiefje’ die je op een kraan kunt klemmen als daar geen schroefdraad op zit. Kun je evengoed de slang aan de kraan aansluiten.

Waterdiefje

Het water loopt er uit, wat nu?

Krijg je natte voeten als je de watertank vult? Dan is de kans groot dat de kraan van de tank openstaat, of de vorstbeveiliging van je boiler. In beide gevallen loopt het water aan de onderkant er weer uit. De hoofdkraan zit bij ons achter het serviceluik, in andere campers zit er een stop in je watertank. Zorg dat die dicht staat.

De vorstbeveiliger van je boiler is een ander verhaal. Dit is een kraan die openspringt als de omgevingstemperatuur richting het vriespunt gaat, maar hij kan ook gebruikt worden om de boiler leeg te laten lopen. Als die beveiliging open staat dan merk je dat snel genoeg. Als je een koude kraen open zet dan heb je weinig waterdruk, en als je warm water wilt dan gebeurt er niets.

Zoek de vorstbeveiliger op (raadpleeg eventueel je handleiding). Wat oudere campers beschikken over een vorstbeveiliger met rode knop, die springt ook open als de stroom er af gaat. Nieuwere campers hebben een blauwe knop die niet afhankelijk is van stroomvoorziening. In dit filmpje wordt de werking van de nieuwe versie uitgelegd. Is het erg koud dan is het dus zaak om je verwarming aan te zetten, anders wordt de boiler automatisch geleegd.