Je camper tijdelijk schorsen

geplaatst in: Tips & Tricks | 0

Campers blijven vaak in de winter voor een langere periode in de stalling staan. Doe je niets dan blijf je elke maand houderschapsbelasting (‘wegenbelasting’) betalen. Maar je kunt je camper ook tijdelijk schorsen. Wat zijn de kosten, waar moet je rekening mee houden en hoe schors je je camper?

Kosten

Het schorsen van je camper (of een ander voertuig wat als particulier op je naam staat) kost normaal gesproken €73,10 per keer. Voor een geschorst voertuig betaal je geen houderschapsbelasting. Als je per maand meer dan dat €73,10 betaalt aan belasting dan is het dus al lucratief om te schorsen, ook al is het maar voor een maand. Voor campers die ouder zijn dan 15 jaar betaal je een veel lager tarief: €24,10 per schorsing. Schorsen moet je wel per blok (of blokken) van een hele maand doen, anders betaal je alsnog een maand belasting door een naheffing van de belastingdienst.

Update: voorheen moest je er rekening mee houden dat je maximaal één keer per jaar schorst. Deed je dat vaker dan betaalde je een hoger tarief van €120,10 per schorsing. Vroeger moest je het schorsen dus goed plannen, door een foutje in het systeem moest je dat altijd precies een jaar + één dag later doen om niet het hogere tarief te betalen.

Per 1 januari 2019 is het hogere tarief geheel vervallen en betaal je altijd hetzelfde tarief! Dus €73,10 of € 24,10, afhankelijk van de leeftijd van je camper. Per 1 januari 2019 is het ook mogelijk om je camper voor 2 of 3 jaar te schorsen.

Verzekering

Een geschorst voertuig is niet APK plichtig en je hoeft hem niet te verzekeren. Dat laatste moet je zelf afwegen, want als er bijvoorbeeld brand uitbreekt in de stalling dan is je camper niet verzekerd! Sommige verzekeraars staan toe dat je de verzekering tijdelijk opschort of alleen beperkt casco voor een periode, vraag bij je verzekeraar naar de voorwaarden.

APK

Een geschorst voertuig mag niet de weg openbare weg op, dus ook niet op de openbare weg geparkeerd staan. Een uitzondering is als je camper voor APK moet, dan mag je van je woonadres naar de APK locatie en terug rijden rond het moment van de afspraak. Hou je afspraakbevestiging op zak, en bewaar hem goed.

Schorsing opheffen

Heel belangrijk: vergeet niet om de schorsing weer op te heffen als je weer gaat rijden. Doe je niets dan blijft de schorsing automatisch een jaar geldig. Een schorsing opheffen is kosteloos, maar hou rekening met een schorsingstermijn van een hele maand of hele maanden. Als je je camper schorst en binnen een maand weer ontschorst, dan betaal je de schorsingskosten, plus die maand houderschapsbelasting.

Schorsing online aanvragen

Het schorsen van je camper doe je eenvoudig online bij de website van het RDW, en het enige wat je nodig hebt is een DIGID login en je kentekencard (of het oude deel 1B en overschrijvingsbewijs).

– Ga naar de website van het RDW om de schorsing aan te vragen: Schorsing online aanvragen
– Log in met je DIGID en vul je gegevens van je kentekenbewijs in
– Betaal de kosten via iDEAL
– Je kenteken is per direct geschorst en je ontvangt een bevestigingsmail, bewaar deze mail als bewijs.

Je mag nu niet meer de openbare weg op tot je de schorsing opheft. Je kentekenbewijs blijft gewoon geldig.

Uitgebreide informatie vindt je op de website van het RDW: Schorsing online aanvragen