Duitsland – Oostenrijk – Frankrijk 2023

geplaatst in: Camperreizen | 0

Op donderdag 11 mei vertrokken we naar een van onze favoriete camperplaatsen in Duitsland: Den Heyberg in Kevelaer. Het was nog best fris, dus in lange broek en trui een rondje met de hond lopen. We verlieten de camperplaats de volgende morgen en na wat boodschapjes onderweg te hebben gedaan, reden we naar Feriendorf Pulvermaar, in de Duitse Eiffel. De camperplaatsen bij deze camping zijn prachtig gelegen! Rondom het Pulvermaar, dat een oude vulkaankrater is en nu een groot meer, kun je heerlijk wandelen. Het pad vanaf de camping is officieel afgesloten, doordat er nogal wat stormschade is bij de bomen, maar wij zijn toch rondom het meer gaan wandelen.

Helaas bleken we een storing in de camper te hebben: een lekke afvalwaterslang. We besloten daarom op zaterdag maar weer te vertrekken in de hoop een open camperbedrijf of garage te vinden. Toen we bij de receptie uitlegde waarom we weer wilden vertrekken, werd ons verzekerd dat er wel iemand was die het probleem voor ons kon oplossen. De schoonmaakster had een familielid met gouden handjes en hij zou worden opgetrommeld om het probleem te verhelpen. En inderdaad, een uurtje later kregen we de hulp die we nodig hadden. Weliswaar een tijdelijke oplossing, maar onze vakantie kon lekker doorgaan!

Camperplaats Pulvermaar

Zondag 14 mei lieten we Pulvermaar achter ons en reden we naar Bischofsheim. Onderweg gestopt om even uitgebreid te lunchen en met de hond te wandelen. Eenmaal geïnstalleerd op de camping, hebben we de wandelroute Rund um den Finkelberg gelopen. Helaas hielden we het niet helemaal droog, dus we moesten onderweg een tijdje schuilen voor een flinke stortbui. Op deze camping was een mooie ruimte om wasgoed te drogen in het sanitairgebouw, dus daar de kussen van onze tuinstoelen een nachtje laten drogen (want die waren we vergeten binnen te leggen voordat we aan de wandeling begonnen). De volgende dag een rustdagje, waarbij we alleen wat boodschapjes in Bischofsheim deden. We hebben een fiets meegenomen, dus dat is ideaal.

Op dinsdag 16 mei zijn we met de camper naar de Kreuzberg gereden. Hier wordt door de monniken van de abdij bier gebrouwen, dat je in het souvenirwinkeltje kunt kopen.  Niet goedkoop, maar wel een leuk souvenir om jezelf cadeau te doen. Een bewolkte dag vandaag, dus wat verder gereden en uiteindelijk per toeval (door een bordje te volgen naar een camperplaats toen we het rijden zat waren) terecht gekomen op de camperplaats bij Hilpoltstein. Op deze gemeentelijke camperplaats zijn geen voorzieningen, maar sta je aan het kanaal dat tussen de Main en de Donau loopt. Prima voor één nachtje. ’s Avonds na het eten werd het stageld opgehaald.

Camperplaats Hilpoltstein

We vertrokken de volgende dag weer en deden nog wat boodschapjes in Hilpoltstein voordat we verder reden. We kwamen eind van de middag aan bij een terrein waar je mag overnachten bij de Geisskopf. Een drukke plek met veel mountainbikers. Hier kun je de stoeltjeslift naar boven nemen om dan naar beneden te fietsen. Dat wordt hier heel veel gedaan, vooral in de weekenden is het dan heel druk op deze camperplaats.

Wij reden de volgende dag weer verder, naar camping Preishof, bij Bad Füssing. Op fietsafstand van deze camping is een Gnadenhof für Bären. Een soort parkje waar beren leven die altijd in gevangenschap hebben geleefd of bijvoorbeeld in circussen moesten werken. Hier hoeft dat allemaal niet, maar het is natuurlijk wel heel leuk als ze ook echt te zien zijn. Wij troffen het: maar liefst 5 beren gezien!

Braune bär

We hebben weer een rustdagje genomen en zagen dat er op de camping een klusjesman rond liep. Hij helpt de vaste mensen met kleine klusjes en was bij onze overburen met de koelkast bezig. Omdat onze koelkast niet erg goed koelt, hebben we hem gevraagd ook even bij ons langs te komen. Hij heeft de brander van de koelkast voor een klein bedrag voor ons schoongemaakt en de koelkast koelde weer perfect de rest van onze reis. We zijn op 20 mei weer verder gereden richting Oostenrijk. Hier heel veel overvolle campings gezien en dus voor de zekerheid maar even gebeld met camping Mauterndorf. Hier was nog plek zat en we konden zelf een plaatsje uitkiezen. Prachtig gelegen deze camping en heerlijk rustig zo in het voorseizoen. Om bij deze camping te komen, maakte we een hele mooie bergrit. Zo nu en dan gestopt en nog even in de sneeuw gestaan.

Obertauern bergpas

Op de camping heb je in het voorseizoen (en als de camping rustig is) de luxe van privé sanitair. Je plaatsnummer is dan gekoppeld aan een nummer van het sanitair dat je gedurende je verblijf kunt gebruiken. Ideaal! Alleen jammer dat niet iedereen begreep waarom ze een nummer hadden gekregen….
Vanaf de camping loop je naar het dorpje Mauterndorff met een bakker (tussen de middag gesloten) en een klein supermarktje. In het kerkje brandden we nog even een kaarsje. De camping ligt aan een snelstromend riviertje, ideaal voor ons hondje, dat nu eenmaal een waterratje is. Op het campingterrein ligt ook een pension; hier kun je ’s morgens verse broodjes kopen.

Mauterndorf

Op 23 mei vertrokken we richting Tirol, maar niet voordat we een uitzichtpunt bezochten waarvandaan je de Grossglockner ziet liggen. Vandaag was deze hoogste berg van Oostenrijk met 3798 meter grotendeels in wolken gehuld. Het leverde evengoed hele mooie ansichtkaartwaardige foto’s op. Bij Alpencamping Mark, gelegen aan een paardenfokkerij vonden we een mooi plaatsje voor onze camper. Het was zonnig weer met af en toe een wolkje. Hoe anders was dit de volgende dag: regen, regen en nog eens regen. Toen we onder de luifel een ontbijtje hadden klaargezet, begon de boer van het naastgelegen stuk grond te gieren. Wat een lucht! Dus snel maar weer met de ontbijtboel naar binnen! Pas tegen 17 uur hield de regen op en konden we even een langere wandeling maken. Ook meteen even in het plaatsje Weer een boodschapje gedaan.

De volgende dag vertrokken we weer en dit keer reden we naar het plaatsje Nassereith, naar Camping Rosbach. Hier bleven we, vanwege de Pinksterdagen, wat langer, want het was goed vol te houden op de camping. Heerlijk weer en leuk wandelen in de omgeving. Ook maar meteen een eerste wasje gedaan.

Zicht op Nassereith

Op 29 mei reden we camping Rosbach weer af, door de Fernpass en via de prachtige Deutsche Alpenstrasse terug naar Duitsland gereden, waar het weer beter was dan in Oostenrijk. Ook Noord-Italië en Zwitserland hadden we nog op ons programma staan, maar vanwege het slechte weer en de overstromingen, slaan we deze landen maar even over. Een plekje gevonden op een grote camperplaats bij Bad Waldsee. Bloedhitte vandaag, dus nog maar even de luifel uitgedraaid om daar onder te kunnen zitten. Bij de plaatselijke pizzeria heerlijke lasagna gehaald en bij de camper opgegeten.

Een nieuwe, warme dag brak aan en we reden naar camping Tengen in het Schwarzwald, maar deze camping was helemaal vol en had geen plek voor ons. Het blijkt dat sommige deelstaten in Duitsland deze week vakantie hebben (tot 11 juni) dus een camperplaats opgezocht bij het plaatsje Achdorf, dat aan de Wutach rivier ligt. We hebben een mooie wandeling langs de rivier gemaakt, want het Wutachtal is prachtig en er zijn veel mooie wandelingen te maken.

We zijn twee nachten op de camperplaats bij Achdorf gebleven om daarna weer verder te rijden. We hebben een mooie wandeling gemaakt bij de Ravenna-kloof om daarna door te rijden naar een camping nabij Neuf-Brisach in Frankrijk. We wilden graag weer een paar dagen op een camping staan en in Frankrijk waren de campings veel rustiger. Het vestingstadje Neuf-Brisach is een bezoekje waard, want je kunt om het stadje heen lopen tussen de vestingsmuren. Wij deden deze wandeling ’s avonds, omdat het overdag te heet was. Ook op het fietsje bij de Intermarché boodschapjes gedaan.

Vestingstad Neuf-Brisach

Van een buurman kregen we de tip om een stukje van de wijnroute in Duitsland te rijden (Weinstrasse). We vonden een camperplaats bij een wijnboer en maakte een wandeling door het plaatsje Rhodt unter Rietburg met overal wijnranken. Ook tussen de wijnvelden kun je door lopen, dit deden wij ook met ons hondje, die prompt een muis wist te vangen. Laat ik volstaan met te zeggen dat het 1-0 stond voor ons hondje.

De volgende morgen bemerkten we het nadeel van een plekje bij de wijnboer, want zij staan al heel vroeg op en dan rijden en vrachtwagens af en aan. Een lekkere lange dag, zullen we maar zeggen en we reden weer verder. Even langs de Frits Berger, want een van onze tuinstoelen heeft de geest gegeven. Dus twee mooie nieuwe stoelen gekocht en doorgereden naar Ulrichstein, met een gemeentelijke camperplaats. Ook hier werd ’s avonds het stageld opgehaald. Deze camperplaats bevindt zich naast een natuurzwembad, dat door riet wordt gezuiverd. Heerlijk om even helemaal af te koelen. Ons hondje had vriendschap gesloten met het hondje van onze buurvrouw, dus die vermaakten zich samen.

Camerplaats Ulrichstein

Op 6 juni hebben we eerst uitgebreid ontbeten, de hond laten spelen met onze buurhond en op weg gegaan. We vertrokken naar een camperplaats In Gütersloh, een voorstad van Bielefeld. Nog even gaan shoppen in Halle en daardoor pas eind van de middag op de camperplaats aangekomen. Helaas was deze camperplaats langs een drukke weg, maar we besloten te blijven voor deze ene nacht. Voordeel was wel dat er een Kaufland supermarkt op loopafstand was, dus meteen even wat boodschapjes kunnen doen.

We reden naar een camping, die volgens de ASCI-gids tussen de middag gewoon open zou zijn, maar helaas was dat allesbehalve het geval. Sterker nog, deze camping opende de receptie pas om 14.30 uur in de middag. We konden alleen op de check-in parkeerplaats blijven wachten (1,5 uur). Daar hadden we geen zin in, dus doorgereden naar een camping in de buurt: Camping Heidewald bij Sassenberg. Hier is een mooi aangelegde camperplaats naast de camping, waarbij je gebruik kunt maken van de camping faciliteiten. Voor stroom moest wel met muntjes worden betaald. We zijn hier lekker gebleven tot 9 juni.

Camping Heidewald

Op vrijdag 9 juni zijn we weer naar Nederland gereden en hadden we een camping gereserveerd in Uitgeest, de minicamping van Jachthaven Zwaansmeerpolder. Hier hebben we het weekend doorgebracht, voordat we zondag 11 juni toch echt weer naar huis moesten.

Links naar vetgedrukte locaties in dit verslag:

Camperplaats Den Heyberg, Kevelaer (D)

Camperplaats Feiendorf Pulvermaar / Vulkanstrasse (D)

Camping Röhncamping, Bischofsheim in der Röhn (D)

Camperplaats Main – Donau kanaal, Hilpoltstein (D)

Parkeerplaats Geisskopfbahn, Bischoffsmais (D)

Campinghotel Preishof, Kirchham (D)

Camping Mauterndorf, Mauterndorf (AT)

Alpencamping Mark, Weer (AT)

Camping Rossbach, Nassereith (AT)

Camperplaats Therme, Bad Waldsee (D)

Camperplaats P3, Achdorf (D)

Camping Onlycamp Vauban / Neuf-Brisach (F)

Camperplaats Weingut Stefan Meyer, Rhodt unter Rietburg (D)

Camperplaats Panoramablick, Ulrichstein (D)

Camperplaats Parking am Freizeitbad Welle, Gütersloh (D)

Camperplaats bij Camping Heidewald, Sassenberg (D)

Camping Zwaansmeerpoder, Uitgeest (NL)