Duitsland 2019

geplaatst in: Camperreizen | 0

De bedoeling was om deze keer een tripje te maken langs de Moezel in Duitsland. Maar, zoals zo vaak gebeurt, zijn onderweg de plannen veranderd. Maar hierover later meer.

Op zaterdag 14 september zijn we, wat later dan gebruikelijk, vertrokken naar de gratis camperplaats bij Ponyhof Leiting, net over de grens in Duitsland. Deze camperplaats is gratis en heeft ook verder geen voorzieningen. Deze vakantie hebben we onze tamme ratten meegenomen in de aangepast reiskooi. Ik (MariĂ«lle) vind dit vooral leuk, John iets minder 🙂

IP Vogelsang

Na een overnachting op deze camperplaats vertrokken naar de camperplaats bij Vogelsang. In 1935 zijn hier op bevel van Hitler gebouwen en sportfaciliteiten neergezet om jonge mannen op te leiden tot prominente leden van de Nationaal-Socialistische partij. Na de oorlog heeft BelgiĂ« het complex nog jaren gebruikt als militaire basis. Je kunt dit terrein gratis bezichtigen en het is ontzettend mooi gelegen in de Eifel, met uitzicht op een stuwmeer. De camperplaats is hier ook te vinden en je kunt je aanmelden bij de grote camper op dit terrein. Voor een overnachting betaal je hier €9,00. Voorzieningen zijn niet aanwezig, maar het is de bedoeling dat deze er in de toekomst wel gaan komen. Afvalcontainers zijn wel aanwezig. Vandaag een prachtige dag met een graad of 24 en volop zon. In de nacht wakker gehouden door burlende herten, maar dat heeft ook wel weer wat.

Maandag 16 september vertrokken we naar Bad MĂŒnstereifel, om even wat outlet-shopping te doen. Bad MĂŒnstereifel is heel schattig: volop vakwerkhuisjes en leuke winkels. Na het shoppen zijn we verder gereden naar Camping Eifelblick bij Gerolstein. Op deze camping een mooi uitzicht op het glooiende landschap.

Wohnmobilhafen Pulvermaar

De volgende dag reden wij verder naar Gillenfeld, naar Feriendorf Pulvermaar. Je kunt hier met de camper op de camping zelf staan, maar nog veel mooier is het om op de speciale camperplaatsen te gaan staan die net na de camping gelegen zijn. Hier heb je prachtig uitzicht op het glooiende landschap. De camping zelf is wat vergane glorie, maar prima verder. Je kunt op de camperplaats gewoon gebruik maken van de voorzieningen op de camping, alleen is dat dan een stukje lopen. Pulvermaar is een groot kratermeer (dit noemt men “maar’) en dit meer is het grootste zogenoemde “oog van de Eifel”. In de omgeving liggen meer kratermeren, maar Pulvermaar ligt direct aan de camping en het is een mooie wandelroute om het meer heen. In dit gebied is wandelen een beter plan dan fietsen, want de hoogteverschillen zijn aanzienlijk. Op deze mooie plek zijn we 3 dagen gebleven om daarna door te rijden naar de Moezel.

En wat was het er druk: veel campings en camperplaatsen aan het water gelegen en heel erg druk. We besloten daarom niet aan de Moezel zelf te gaan staan, maar wat rustiger plekken op te zoeken en zo kwamen we terecht bij een Landal-camping: Sonnenberg, bij het dorpje Leiwen. Deze Landal Camping ligt op een berg met uitzicht op het Moezeldal en heeft prachtig sanitair, een goed restaurant en een heerlijk (binnen)zwembad. ’s Middags lekker gebruik gemaakt van het zwembad. Vrijdag 20 september een lekker rustdagje gehouden: een handwasje, wandelen, met de verrekijker de raven bekeken die over kwamen vliegen en natuurlijk gezwommen.

Uitzicht op de Moezel

Zaterdag 21 september vertrokken we naar Eberbach, waar een kleine stadscamping is gelegen aan de rivier de Neckar. De plaatsen op deze camping zijn niet groot, maar prima voor een nachtje. De temperatuur vandaag is prima met 21 graden en af en toe een zonnetje. Wij zijn in de namiddag de stadswandeling door Eberbach gaan wandelen en hebben daarna bij de plaatselijke pizzeria heerlijk gegeten.

De volgende dag zijn we vertrokken naar een camping bij de Breitenauer See. Een prachtige camping gelegen aan een recreatiegebied, waar veel dagrecreanten zijn. Zwemmen in het meer, barbecueën, een terrasje pakken, sporten, er is van alles te doen. En het weer was ook heerlijk: zonnig en 25 graden. Aan het eind van de middag nam de bewolking toe en het koelde in de avond flink af. De regen begon tegen de avond en hield de hele nacht niet meer op.

Barbecueën op Camping Breitenauer See

Helaas ook een natte ochtend, dus vertrokken naar onze volgende bestemming: Freudenstadt in het Schwarzwald. Wij zijn hier al een paar keer eerder geweest, maar nog niet eerder op Camping Langenwald. Een prachtig gelegen camping in het bos, met een stroompje water en mooi sanitair. Inmiddels regende het niet meer en de buienradar gaf positieve berichten, dus we hebben het wandelpad vanaf de camping genomen naar het centrum van Freudenstadt. Ik denk dat dit een afstand van circa 3 km is, die deels door het bos gaat. In Freudenstadt geluncht en ’s avonds op de camping een wasje gedaan.

Op dinsdag 24 september zijn we, met het gratis openbaar vervoer-kaartje dat je in Schwarzwald krijgt, met de bus naar het station gegaan. Van hier konden we de trein nemen naar Freiburg, waar we rond 14 uur aan kwamen. Freiburg heeft een historisch centrum en door de hele stad zie je zogenaamde BĂ€chle: goten in het oude centrum waar water door heen loopt. Dit diende vroeger voor de watervoorziening en riolering en nu voor de waterafvoer van regenwater. Let op dat je er niet per ongeluk in stapt, want volgens de legende trouw je dan met iemand uit Freiburg! Wij namen de trein van 16.35 uur terug richting Offenburg om daar over te stappen op de trein naar Freudenstadt. Hierdoor waren we om 19.15 uur terug in Freudenstadt en dat bleek te laat te zijn om nog een bus naar de camping te kunnen nemen. Inmiddels was het zachtjes gaan regenen, dus terug wandelen naar de camping in de regen en in het donker leek ons geen goed idee. Met een taxi hebben we ons terug laten brengen naar de camping. Ideaal.

Kurpark Weiskirchen

De Schwarzwalder Hochstrasse is bij regenachtig weer lang zo mooi niet als met een zonnetje maar vandaag hebben we deze route toch genomen. In het dorpje Weiskirchen een mooie rustige camperplaats gevonden. Hier heb je met muntjes stroom en betaal je alleen €3,20 toeristenbelasting, die je betaalt bij het plaatselijke gemeentehuis.

De volgende dag vertrokken we richting Koblenz, naar het plaatsje Lahnstein, Wohnmobilhafen KrÀnchen. Vanaf deze camperplaats fiets je in een half uurtje naar Koblenz. We zijn gaan winkelen in de Altstad en we zijn ook bij de Deutsches Eck geweest waar de Rijn en de Moezel samenkomen. De camperplaats liep behoorlijk vol aan het eind van de middag en we zijn bij de plaatselijke Chijness gaan eten wat heerlijk was.

Deutsches Eck, Koblenz

De volgende dag reden we naar een Landal Camping, namelijk Landal Wirfttal. Het regende nog altijd en de buienradar gaf geen goede berichten, dus op deze camping lekker gaan zwemmen in het binnen zwembad. We besloten nog een dag op deze camping te blijven en hadden bijna een hondje gehad, dat aan kwam lopen, met een lange lijn achter zich aan. Mariëlle kon het beestje vangen en is de camping over gegaan op zoek naar de rechtmatige eigenaar. Toen die gevonden was, tussen de buien door een wandeling gaan maken in het naastgelegen bos.

Op zondag 29 september was het 16 graden en regen, regen, en nog eens regen. Wij zijn weer naar Nederland gereden om onze laatste Landal camping van deze vakantie te bezoeken en wel Landal Coldenhoeve bij Eerbeek. We mochten zelf een plekje gaan uitzoeken, maar de camping is vanaf de receptie nog wel een stukje lopen, dus ondanks regenkleding, waren we doorweekt. Dus maar weer het mooie zwembad in gedoken.

Op maandag 30 september weer naar huis gereden, want de vakantie is weer om gevlogen!

Links naar vetgedrukte locaties in dit verslag:

Camperplaats Ponyhof Leiting, Isselburg (D)

Eifel Wohnmobilpark Vogelsang, Schleiden (D)

Camping Eifelblick, Gerolstein (D)

Wohnmobilhafen Pulvermaar, Gillenfeld (D)

Camping Landal Sonnenberg, Leiwen (D)

Camping Eberbach, Eberbach (D)

Camping Breitenauer See, Löwenstein (D)

Camping Langenwald, Freudenstadt (D)

Kurpark Weiskirchen, Weiskirchen (D)

Wohnmobilhafen KrÀnchen, Lahnstein (D)

Camping Landal Wirfttal, Stadtkyll (D)

Camping Landal Coldenhove, Eerbeek (NL)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.