Bretagne 2021

geplaatst in: Camperreizen | 0

We vertrokken om 14.15 uur richting België. Voor het eerst met onze hondje Leah, dat uit Roemenië komt en vanaf juli bij ons woont. We zijn met Leah al een keer een weekendje weg geweest met de camper en dat vond ze heel erg leuk. Nu dus echt mee op vakantie voor de eerste keer. We hadden wel wat file onderweg, dus uiteindelijk toch wat langer gereden dan we voor ogen hadden, maar rond 18.30 uur kwamen we op de camperplaats bij Putte in België. Eerst maar even een lange wandeling met Leah gemaakt. Leah heeft haar plekje gevonden voor het raam in de camper, zodat ze alles (en iedereen) goed in gaten kan houden.

Leah houdt het in de gaten.

De camperplaats is bij een sportcomplex in de buurt van Antwerpen en heeft een waterkraan. Verder zijn er geen voorzieningen. Wij bleven hier 1 nachtje en reden de volgende morgen weer verder naar Normandië, Frankrijk en wel naar Saint-Martin Plage, naar Camping Les Goélands. Als je door het dorpje loopt, kom je via steile trappen bij het strand uit, dat deels stenen, deels zand is. Camping Les Goélands is een mooie camping, met schoon sanitair. Leah ging voor het eerst bij de plek aan de lange lijn en dat vond ze in het begin best lastig, maar al snel begreep ze hoever de lijn haar de vrijheid gaf en schikte ze in haar lot. Je kunt bij het strand ook de witte klif op lopen, dit gaat steil omhoog, maar het uitzicht over de baai is prachtig! Dit deden we zondagochtend. In het dorp was ook verse vis te koop en te zien aan de wachtrij voor het kleine winkeltje is de vis hier goed.

Saint-Martin Plage

Wij verlieten Saint-Martin Plage op maandagochtend weer en reden richting Deauville. Hier kregen we een mooi plaatsje op Camping de la Vallée de Deauville. Onderweg nog even boodschappen gedaan. Inmiddels is de temperatuur flink aan het oplopen, dus heel blij met het (buiten)zwembad op deze mooie camping. Op de camping is ook een klein meertje met veel bramenstruiken, dus in het toetje ’s avonds heerlijke verse bramen. Helaas is een van onze ratten die niet mee zijn op vakantie vandaag op het oppasadres overleden en kregen we een verdrietig telefoontje. Vanaf de camping is het heel gemakkelijk om te fietsen naar het centrum van Deauville en dat deden we op woensdagochtend. Ook Deauville ligt aan een prachtig zandstrand met veel strandtenten en terrasjes. Met ons waterratje Leah zijn wij vooral op het strand geweest en niet zoveel in de stad. Nog wel even de kerk van Saint Laurent binnen geweest. Voor onze overleden dierbaren branden we altijd even een kaarsje als we op vakantie zijn. Zo zijn ze er toch een beetje bij.

Camping de la Vallée de Deauville

Donderdagochtend vertrokken we naar Denneville. Onderweg nog een lange wandeling gemaakt in een natuurgebied met een mooi meer. We kwamen in de middag aan bij Camping L’ Espérance. Een kleine camping, een paar honderd meter lopen van het (zand)stand met schoon sanitair en een klein zwembadje. Op het strand is bij eb te zien hoeveel oesters er op dit standje worden gekweekt.
Het weer is wat omgeslagen, want vandaag wat meer (mot)regen en wat frisser.

Plage de Denneville

Zaterdag reden we Bretagne in en stopten we bij terrassencamping Le Chatelet. Toen we de camper hadden geïnstalleerd zijn we de camping gaan verkennen. Een hele mooie, grote camping, met….je raadt het al….een prachtig strand op loopafstand. Via een paar trappen kom je op het idyllische strandje uit, dat een soort privé strandje is. Leah vond het geweldig om de mosselen van de rotsen te halen, te rennen en de zee in te gaan. Zaterdagavond was er, voor de laatste keer dit seizoen, life muziek bij de bar. Ook nog gewandeld op de kliffen, waarbij we nog een strandje ontdekten, waar een surfschooltje gevestigd is. En nog even gaan zwemmen in het binnen zwembadje op de camping. Via de camping gewandeld naar het centrum van het dorpje Saint-Cast-le-Guildo waar de laatste toeristenmarkt van het seizoen was. Wij liepen even over de markt en kochten een grote bak paella voor het avondeten. Daarna deels via het strand weer terug naar de camping gewandeld. Omdat onze voorraden op waren, zijn we dinsdagochtend vertrokken van camping Le Chatelet, al hadden we het hier best nog wat langer vol kunnen houden. Als we ooit weer in de buurt zijn, komen we zeker terug op deze mooi gelegen camping.

Strand nabij Camping Le Chatelet

Vanaf de camping hadden we het fort al zien liggen, maar dinsdagochtend hebben we Fort la Latte ook echt bezocht. Leah mocht mee, maar had al snel genoeg van al het trappenlopen. Het fort ligt echt op een stuk land in zee en het is prachtig om er foto’s te maken. We deden onderweg weer wat boodschapjes en reden door naar de gemeentelijke camperplaats bij Lanouée, waar we om 15.30 uur aan kwamen. Helaas waren daar werkzaamheden, waardoor de camperplaats onbereikbaar was. Dus maar 8 kilometer doorgereden naar de camperplaats bij Josselin. Een populaire camperplaats, gelegen aan de rivier die tussen Nantes en Brest loopt. Gelukkig hier wel plek voor ons en dus geparkeerd en het stadje Josselin gaan verkennen. Er is een mooi chateau in Josselin dat ook te bezoeken is. Wij zijn aan de overkant van de rivier nog een stuk door het mooie park gaan wandelen met Leah.

Josselin

We verlieten Josselin op woensdagochtend en reden richting Montourtier. Na wat file onderweg kwamen we aan bij de camperplaats bij Deux Evailles. Hier is een sanizuil en verder geen voorzieningen. In deze tijd van het jaar is deze camperplaats heerlijk rustig en mooi gelegen aan een meertje, waar alleen wat vissers zaten. Af en toe komen er wandelaars of mensen die hun hondje uitlaten. Voor Leah heel gezellig.

We reden de volgende dag een mooie route door Suisse Normandie en hebben lekker rustig aan genoten van de mooie plekjes om eind van de middag uit te komen bij de camperplaats van Pont d’Ouilly gelegen aan de rivier de Orne. De camperplaats was niet zo druk, waardoor we een mooi plaatjes aan het water hadden. Prima camperplaats met servicestation (tegen betaling) en de camperplaats zelf is ook niet goedkoop, maar wel mooi gelegen. Er is ook een barbecue-plaats aanwezig. Het weer is vandaag ook weer prachtig, dus heerlijk buiten gezeten. Nog een torenvalk, aalscholver, ijsvogel en eendjes en waterhoentjes voorbij zien komen.

Pont’Ouilly, met uitzicht op de Orne

Vrijdag 17 september zijn we weer richting de Normandische kust gereden. We hadden een mooie camping op het oog, maar toen we daar om 12.30 uur aankwamen werd de receptie voor onze neus gesloten en werd ons nogal onaardig mede gedeeld dat we om 15 terug mochten komen. John wilde nog een oorlogsmuseum bezoeken hier en we hebben nog een wandeling door het dorpje gemaakt naar de boulangerie. Daarna zijn we weer in de camper gestapt en verder gereden eerst naar Yport. Daar zit een van onze favoriete campings qua uitzicht: Le Rivage, maar deze camping was echter volgeboekt door een evenement. Verder gereden naar Saint-Pierre-en-Port, bij een camping waar we ooit eerder waren. Deze Camping Les Falaises is overgenomen door de keten Huttopia en helemaal vernieuwd met prachtig sanitair en mooie plekken. Vanaf de camping is het een wandeling naar beneden naar het strand. Geen zandstrand, maar grote kiezels, maar dat maakt Leah niets uit.

Wasdag

De volgende dag begon weer heerlijk zonnig, dus maar wat wasjes gedaan. Ook nog een wandeling over de kliffen gemaakt en naar de boulangerie in het dorpje gewandeld. In het dorpjes is ook een piepklein winkeltje met levensmiddelen, dus we konden meteen een boodschapje doen. We vertrokken op zondag weer uit Saint-Pierre-en-Port en reden naar Le Crotoy. De Camping Les Trois Sablieres zou 300 meter van het strand af gelegen zijn. Het is echter wel wat verder weg dan 300 meter, maar een mooie wandeling. De Baie de Somme is een mooi natuurgebied. Vanaf de camping is het een stukje fietsen over drukke wegen naar de dichtstbijzijnde supermarkt, maar we moesten toch even wat boodschapjes doen. Gelukkig rijden de Fransen niet zo hard (…).

De volgende dag zijn we weer verder gereden richting België en helaas heeft Mariëlle weer last van een hernia. Het zitten tijdens het rijden is daarom best lastig geworden. Bij het Stadspark van Lokeren zijn een paar parkeerplaatsen voor campers en daar hebben we de camper neergezet. Een lange wandeling gemaakt door ‘Het Verloren Bos’ en daarna naar de Maxi Zoo om wat kluifjes en een nieuw tuigje voor Leah te halen. Ons hondje is gegroeid en haar tuigje wordt te klein.

Camperplaats Lokeren

Op woensdag reden we richting de Veluwe en dus Nederland weer in. Een van onze favoriete Landal-campings Coldenhove ligt in Eerbeek en we zijn hier (zonder hond) altijd vaste klant geweest. Met hond mag je echter alleen kiezen uit de zogenaamde honden-plaatsen, achteraan op de camping. Hier worden alle honden bij elkaar gezet, waardoor diverse honden de hele dag tegen de hond van de buren staan te blaffen. Wij werden er in ieder geval niet blij van, dus maar snel een lange wandeling gaan maken over de Zilvense heide en de volgende dag met gierende banden de camping weer achter ons gelaten.

Op Camperplaats De Zwaan in Nunspeet nog een stop gemaakt, maar met de rug van Mariëlle gaat het niet zo lekker, dus we hebben de vakantie iets ingekort en we zijn na een nachtje hier op vrijdagochtend weer naar huis gegaan.

Links naar vetgedrukte locaties in dit verslag:

Parking Sportcentrum Putte (B)

Camping les Goélands, Saint-Martin Plage (F)

Camping de la Valée de Deauville, Saint Arnoult (F)

Camping L’ Espérance, Denneville (F)

Camping Le Chatelet, Saint-Cast-le-Guildo (F)

Parking Josselin, Josselin (F)

Aire de Camping-Car, Montourtier (F)

Aire de Pont d’Ouilly, Pont-d’Ouilly (F)

Camping Les Falaises, Saint-Pierre-en-Port (F)

Camping Les Trois Sablieres, Le Crotoy (F)

Camperplaats Verlorenbos, Lokeren (B)

Camping Landal Coldenhove, Eerbeek (NL)

Camperplaats De Zwaan, Nunspeet (NL)